Nieuws over jouw bedrijf of productlancering onder de aandacht brengen bij journalisten gebeurt nog vaak via het welbekende persbericht. Appeltje-eitje denk je misschien. Het klinkt cliché uit de mond van een PR-professional, maar vandaag op Nationale Cliché-dag koppen we ‘m in: het schrijven van een goed persbericht is lastiger dan je denkt. Het succes ervan hangt af van meerdere factoren. De juiste opbouw, een onderwerpregel die triggert, een boodschap met nieuwswaarde en een relevante perslijst. Allemaal zaken om rekening mee te houden.

Opbouw minstens zo belangrijk als de inhoud
De mailbox van journalisten stroomt dagelijks vol met persberichten. Hoe zorg je er dus voor dat die van jou opvallen en zelfs worden gelezen? Alles staat of valt met de juiste opbouw en structuur. Vanwege tijdsdruk en het halen van deadlines ontbreekt het menig journalist aan tijd om een persbericht van a tot z te lezen. Zorg er daarom voor dat de belangrijkste informatie in de eerste alinea staat. Trigger de journalist vervolgens met een pakkende onderwerpregel en kop.

Geen verkooppraatje
Gebruik liever geen bijvoeglijke naamwoorden als uniek, cutting-edge, zeer geavanceerd: jouw persbericht is geen advertentie of verkooppraatje. Het doel van een persbericht is informeren. Verplaats je daarom in de journalist. Heeft jouw bericht voldoende nieuwswaarde en is het interessant genoeg voor de redactie om het te plaatsen?

Liever niet spammen
Een up-to-date persbestand met daarin de namen en contactgegevens van journalisten, freelancers en redacties, is een absolute must. Maar het medialandschap is heel gevarieerd en uitgebreid en niet alle media-outlets zijn even relevant of interessant voor jouw organisatie. Vink daarom niet voor elk persbericht je volledige persbestand aan. Wel makkelijk en een groot bereik zou je denken, maar het werkt eerder averechts. Journalisten houden er niet van om gespamd te worden met berichten die niet relevant zijn voor hun lezerspubliek. Verdiep je daarom in de media en maak een weloverwogen selectie. Een persoonlijke relatie met journalisten en weten waar hun specifieke interesses liggen, vergroten bovendien de kans dat ze jouw persbericht publiceren.

Klaar voor verzending
Het persbericht is klaar. Iedereen heeft z’n zegje gedaan over de inhoud. Het document is dubbel gecheckt op type-, taal- en spelfouten. Ook heb je akkoord van een eventuele partner of klant met wie je samen het nieuws aankondigt. Je hebt zorgvuldig een selectie gemaakt van relevante media en journalisten. Nu alleen nog op de verzendknop klikken. Wat kan er nu nog misgaan, zou je denken. Maar ook hier kun je nog flink uit de bocht vliegen. Journalisten ontvangen een persbericht het liefst per e-mail. Maar wat als de lijst met e-mailadressen (per ongeluk) in cc wordt geplakt in plaats van in bcc. Journalisten zijn net als wij allemaal erg gesteld op hun privacy. Dus let erop dat je je persbericht altijd als blinde kopie verstuurt en ook niet als aparte pdf.

Denk ook goed na over het juiste moment van verzending (niet aan het eind van de middag of in het weekend) en voeg geen grote fotobestanden bij, maar laat een redactie weten dat beeldmateriaal (hoge resolutie) natuurlijk altijd is op te vragen.

En nog iets dat je echt beter niet kunt doen: na verzending van het persbericht een telefoontje naar de redacties of ze het gaan plaatsen. Stel je voor hoe de dag van een journalist eruitziet als iedereen dat doet.

Better safe, than sorry
In dit blog een aantal handige do’s & don’ts voor het schrijven en verzenden van een persbericht. Twijfel je toch nog of heb je behoefte aan een professionele blik? Wij helpen je graag!