Public Relations (PR) is waardevol voor elk bedrijf, ongeacht de grootte of branche. Twijfel je nog? We geven je 5 redenen waarom PR ook voor jouw organisatie relevant is – of je nu een autoriteit bent binnen de branche, een goed draaiende mkb’er of een startup die het veld net ontdekt.

PR helpt bij het opbouwen van relaties. Ga in gesprek, met klanten, prospects, partners en media. Als je regelmatig van je laat horen als expert binnen een specifiek vakgebied, wek je vertrouwen en versterk je de loyaliteit van je stakeholders. Een zakelijk blog in een vakblad, aanschuiven bij een rondetafel, een reeks whitepapers of een event – PR geeft je tal van mogelijkheden om te laten zien dat jij op dat ene vlak de autoriteit bent.

PR helpt mee aan het opbouwen van een positief imago. Via persberichten, blogs, artikelen, evenementen en interviews communiceer je als bedrijf continu jouw boodschap op een positieve manier naar het publiek (jouw doelgroep). Wees niet bescheiden, wel eerlijk en relevant: dan werk je aan een stevige basis voor jouw merk.

PR helpt bij het vergroten van je naamsbekendheid. Regelmatig je boodschap communiceren levert ook meer exposure en bereik. Je zorgt ervoor dat de media en je doelgroep over je horen en over je (gaan) praten. Een artikel waar niet voor is betaald is goud waard. Het vergroot je zichtbaarheid, maar ook ziet de markt (je doelgroep) deze ’verdiende’ content als onafhankelijk en betrouwbaar. Laat in dit geval anderen maar flink over je praten.

PR heeft een sneeuwbaleffect. Hoe meer mensen je bereikt, hoe beter. Je creëert de kans om jezelf bij meer doelgroepen te profileren als expert; als degene die de markt helpt bij een business vraagstuk of probleem. Meer doelgroepen betekent ook meer kansen om klanten aan te trekken. En ook al worden prospects misschien niet direct klant, je hebt wel dat zaadje in hun hoofd geplant bij wie zij kunnen aankloppen.

PR levert op korte én lange termijn successen. Als je een vlot geschreven persbericht onder de aandacht van de juiste journalisten weet te brengen, pak je het momentum en dat levert vaak veel exposure op. Toch is PR geen quick fix.

Wil je ook op de langere termijn profiteren van PR, bouw dan eerst een relevant medianetwerk op en onderhoud je contacten met de redacties om on-top-of-mind te blijven. Zeker weten dat ze jou op de lange termijn weten te vinden als ze op zoek zijn naar die ene expert als bron voor een artikel, gast aan tafel of spreker voor een event.

Of je PR nu inzet voor een kortere of langere termijn, het gaat voor je werken. Is naamsbekendheid of een zekere marktpositie je streven? Zet het dan niet zo nu en dan in. Kies voor een structurele aanpak en maak PR onderdeel van je bedrijfsstrategie.