In PR-land wordt vaak gezegd dat PR-professionals drie manieren hebben om de zichtbaarheid, naamsbekendheid en reputatie van een bedrijf of organisatie te vergroten: ze kunnen betalen, beheren of verdienen. Maar al enige tijd is er ook een interessante nummer vier: de shared media.

Jaren geleden draaide alles om printmedia, maar tegenwoordig zijn social media en online redactionele platforms niet meer weg te denken uit een PR-strategie. Het grote voordeel van online media is dat je er als organisatie zelf mee aan de slag kan. Absoluut een verrijking van het medialandschap én van jou als organisatie.

Online scope vergroten
Shared media gaan om het liken, delen, reageren, retweeten van jouw content via online kanalen. Hiermee vergroot je al vrij snel je online scope. Je volgers op bijvoorbeeld LinkedIn, Facebook en Instagram zorgen voor online zichtbaarheid als ze jouw content liken en erop reageren, en het nieuws ook via hun eigen online kanalen verspreiden.

Middelen die je zelf in beheer hebt, zijn owned media. Bekende voorbeelden zijn de eigen website, nieuwsbrieven en social media kanalen. Ze zijn bedoeld om bestaande klanten en volgers op de hoogte te houden van ontwikkelingen binnen je organisatie. Welke content je deelt, bepaal je zelf; niemand heeft hier invloed op. Regelmatig posten en een up-to-date website zorgen voor een positieve, betrouwbare uitstraling.

Free publicity
Earned media leveren jou als organisatie exposure doordat je content creëert die nieuwswaarde heeft voor redacties en hun lezerspubliek (jouw doelgroep). Denk eens aan een nieuwsbericht over de benoeming van een nieuw MT-lid, een customer win of een succes story bij een klant.

Redacties van vakmedia zijn altijd op zoek naar verhalen en content om hun off- en online publicaties mee te vullen en te verspreiden onder hun lezerspubliek. Voldoet jouw content aan de eisen van redactionele formules, dan is de kans op publicatie groot: free publicity in vakbladen, podcasts, kranten, blogs, op redactionele platforms. Lezers zien deze ’verdiende’ content als onafhankelijk – in tegenstelling tot de paid media (betaald) – en dat vergroot de geloofwaardigheid van je bedrijf. Bovendien trekt het mensen naar je owned media-kanalen. Kortom, een effectieve manier om aan je zichtbaarheid te werken.

Krachtig middel
Uiteraard kan je paid media ook hun werk laten doen. Het voordeel van ‘jij betaalt dus jij bepaalt’, is dat je volledige controle hebt over de inhoud van je content. Bedenk wel dat de kritische consument weet dat jij het brein bent achter een advertorial of productcampagne.

Beschik je niet over een flink advertentiebudget? Gelukkig is de kwaliteit van je boodschap belangrijker voor de effectiviteit dan geld. Laat anderen vertellen over jouw onderneming, dienst en product. Verspreid content die relevant en nieuwswaardig is voor (vak)media en hun lezerspubliek (jouw doelgroep). Dat werkt voor PR.

Zijn jouw owned, earned, paid & shared mediakanalen toe aan relevante nieuwe content? We helpen je graag.