Een whitepaper (ook wel een witboek of white paper) is een informatief document waarin jouw organisatie zich als expert focust op één specifiek onderwerp. Niet te verwarren met een verkooppraatje over hoe fantastisch je aanbod is; hou je verhaal objectief en relevant. Hier heb je direct tip 1 te pakken: schrijf je verhaal zo dat de lezer (jouw potentiële klant) zich herkent in het onderwerp. Maak het waardevol voor zijn (business)probleem en creëer hiermee een sterke band tussen jou en de lezer. Dus schrijf niet vanuit jouw, maar vanuit zijn perspectief.

Een whitepaper is niet alleen lekker leesbaar, maar dus ook leerzaam. Je biedt de lezer objectieve en relevante informatie over dat onderwerp waarmee jij je organisatie op de kaart wilt zetten. En waarmee je autoriteit wilt claimen op een specifiek vakgebied.

Zorg voor herkenning
Maak in de inleiding direct duidelijk dat jij de situatie van de lezer herkent en begrijpt en in het whitepaper de oplossing geeft voor zijn probleem. Kleine kans dat de lezer afhaakt, omdat je hem nieuwsgierig hebt gemaakt naar jouw antwoorden, handvatten en oplossingen. Dus beschrijf: what’s in it for him?

Praktijkvoorbeelden, onderzoeksresultaten of andere feiten en bronnen maken je informatiedocument extra krachtig en betrouwbaar. Weet je met het whitepaper de perfecte combinatie te maken van relevante inhoud, prettig leesbare tekst en een professionele vormgeving, dan heb je een krachtig PR-middel in handen.

Benieuwd naar meer tips en tricks om een sterk whitepaper te schrijven? Je leest het op de pagina ‘Een sterk whitepaper is praktisch, informatief en niet commercieel’.