Een sterk whitepaper is praktisch, informatief en niet commercieel

Als jij je organisatie op de kaart wilt zetten en autoriteit wilt claimen op een specifiek vakgebied, dan is een whitepaper (ook wel een witboek of white paper) een perfect middel.

Wat is een whitepaper?

Een whitepaper is een informatief document waarin jouw organisatie zich als expert focust op één specifiek onderwerp. Zonder een verkooppraatje te houden, bied je de lezer objectieve en relevante informatie voor het nemen van de juiste beslissing. Je brengt een dienst of product onder de aandacht of legt een bepaalde methodiek uit. De kennis die je deelt laat zien dat jouw organisatie de expert is in jouw branche.

Zorg voor herkenning

Zorg ervoor dat je whitepaper goed leesbaar is, maar ook leerzaam: jouw informatie moet waardevol zijn voor het (business)probleem van de lezer. Schrijf je verhaal zo dat de lezer (jouw potentiële klant) zich herkent in het onderwerp. Dus niet vanuit jouw, maar vanuit zijn perspectief.

Maak in de inleiding direct duidelijk dat jij de situatie van de lezer herkent en begrijpt en in het whitepaper de oplossing geeft voor zijn probleem. Kleine kans dat de lezer afhaakt, omdat je hem nieuwsgierig hebt gemaakt naar jouw antwoorden, handvatten en oplossingen. Dus beschrijf: what’s in it for him?

Praktijkvoorbeelden, onderzoeksresultaten of andere feiten en bronnen maken je informatiedocument extra krachtig en betrouwbaar. Weet je met het whitepaper de perfecte combinatie te maken van relevante inhoud, prettig leesbare tekst en een professionele vormgeving, dan heb je een krachtig PR-middel in handen.

Leads vergaren

Whitepapers stel je (meestal) beschikbaar als download op je website. Of de lezer ontvangt hem na het invullen van zijn e-mailadres in zijn mailbox. De perfecte manier om, met toestemming, leads te vergaren en contactgegevens te gebruiken voor mailingen of uitnodigingen voor (online) events van jouw bedrijf.

Thoughtleadership

Is thoughtleadership en meer naamsbekendheid het doel van je whitepaper? Maak het dan gewoon openbaar toegankelijk. Bedenk dat alle lezers in potentie een nieuwe relatie of klant zijn.

Je verzamelt dan misschien geen contactgegevens, maar je bereikt veel meer lezers die laagdrempelig kennismaken met jouw organisatie en expertise. Als ze geen gegevens hoeven achter te laten, weerhoudt niets ze ervan om jouw whitepaper aan te klikken en te lezen. Door in het whitepaper die specifieke (markt)vraag uiteen te zetten of de oplossing voor een probleem te bieden, is de kans aanwezig dat je de lezer net dat extra zetje geeft in jouw richting (in plaats van richting de concurrent).

Kennispartners

Met de kennis die je deelt, zet je jezelf of jouw organisatie neer als een betrouwbare kennispartner; als iemand die verstand heeft van de zaken waarmee je klant in zijn dagelijkse praktijk dealt. Dit versterkt je autoriteit en betrouwbaarheid. Indirect kan een whitepaper dus wel degelijk leiden tot sales, maar whitepapers zijn feitelijk en inhoudelijk, en hebben geen commerciële lading (je bedrijf noem je dan ook niet!). Vergeet overigens niet om bij relevante ontwikkelingen je whitepaper te updaten om het document ook op de langere termijn te laten renderen voor je bedrijf.

Onderdelen van een whitepaper

Een whitepaper gaat diep in op bepaalde materie en telt meestal tussen de vier en tien pagina’s. Het schrijven ervan kost behoorlijk wat tijd en gaat volgens een vaste structuur. Te beginnen met een titel die uitnodigt tot lezen. Vind de gulden middenweg: creatief, prikkelend, maar duidelijk over het onderwerp. In de inleiding maak je zoals eerder aangegeven, duidelijk waarom de lezer zou moeten doorlezen: what’s in it for him? Waarom is het stuk van waarde? Verdeel de inhoudelijke tekst in vlot leesbare, overzichtelijke alinea’s en tussenkopjes.

Voor een beetje afwisseling van tekst en beeld, is het goed om ook aandacht te besteden aan illustraties, grafieken, data, kaders, opsommingen, stappenplannen en praktijkvoorbeelden etc. Sluit af met persoonlijke informatie over jou als auteur (en je organisatie) en een call to action: bij wie kan de lezer terecht voor meer informatie. Heb je externe bronnen gebruikt? Wel zo netjes om ze in een bronnenlijst op te nemen; en het verhoogt ook weer je betrouwbaarheid.

Schakel de hulp in van een professional

Vind je het lastig om jouw expertise gestructureerd, helder en praktisch ingestoken op papier te krijgen? Of ontbreekt het je aan tijd? Wij duiken in jouw materie en nemen je het schrijfwerk uit handen. Ook bestaande whitepapers kunnen wij ombouwen tot begrijpelijke stukken.

Meer weten? 

Benieuwd naar jouw PR-kansen?