Thought leadership is voor B2B-organisaties een effectief middel om naamsbekendheid op te bouwen of te vergroten. Heb jij een echte eyeopener voor de branche of beschik je over kennis waarmee jij anderen verder kan helpen, dan is thought leadership de manier om jezelf en jouw organisatie bij de doelgroep op de kaart te zetten. De expertstatus levert je meer betrokkenheid op bij klanten en geeft vooral ook je geloofwaardigheid een boost. Deel je kennis en heers.

Bekende manieren om kennis te delen is via een blogartikel of whitepaper. Maar ook de podcast en video zijn in opmars. Belangrijk is dat je bepaalt met wie jij je expertise wilt delen en op basis daarvan vaststelt welke vakmedia relevant zijn. Op IT-gebied zijn verschillende redactionele platforms en bladen actief; van algemene IT-bladen tot IT binnen customer service of partnerkanalen. Denk ook goed na voor welk medium en format je wilt gaan, bijvoorbeeld als vaste gastauteur, blogger of als expert in een specifieke redactionele rubriek.

Maak geen reclame
In hun zoektocht naar een goed verhaal staan redacties open voor vernieuwende content van derden: een visie, een trend, een mening die stof tot nadenken geeft. Verpak geen commerciële boodschap in je verhaal. Onafhankelijkheid maakt je betrouwbaar en geloofwaardig en versnelt je expertstatus. Dus laat die reclame voor je merk achterwege (het overleeft sowieso de eindredactieslag niet).

(Her)ken trends en actualiteit
Thought leadership draait niet alleen om het delen van expertise. Je wordt ook het gezicht van de organisatie. Bedenk daarom goed waar je (de organisatie) voor staat. Wat wil je uitdragen en voor welke topics wil jij gezien worden als expert? Een probleem bij die ene klant doet zich misschien ook voor bij andere klanten in de sector. Wat zie je in de markt bij organisaties, zijn er trends of terugkerende thema’s te signaleren? En welke oplossingen zijn er voor deze specifieke problemen of actuele vraagstukken? Ken de marktbehoefte en actualiteit zodat je erop kan inspelen met je content. Hou zeker ook de trending topics en redactionele kalenders in de (vak)media in de gaten voor mogelijke haakjes.

Effectief PR-middel
Regelmatig proactief je kennis en expertise delen, leidt tot meer naamsbekendheid, ook binnen het netwerk van journalisten. Groot pluspunt, want op termijn weten zij je te vinden voor input over een specifiek topic. Autoriteit claimen vraagt om continuïteit in je bijdragen. Een tijdrovende bezigheid, maar op de lange termijn toont thought leadership zich absoluut een effectief PR-middel. En daarom als mogelijkheid om jezelf en de organisatie op de kaart te zetten, het overwegen meer dan waard.

Weinig tijd en hulp nodig bij het bepalen van een geschikt onderwerp of de juiste invalshoek of om je verhaal op papier te krijgen? We helpen je graag.