Eind november vierde chatbot ChatGPT zijn eerste verjaardag. Een goed moment om kort terug te blikken en vooruit te kijken. Wat ons opviel in 2023? Geen nieuwsbrief of nieuwsplatform zonder een item over ChatGPT en (generative) artificial intelligence. Mensen doken massaal in de tool om content te maken en te publiceren alsof ze het uit hun eigen mouw hadden geschud. Dat zal in 2024 niet anders zijn. Generatieve AI-modellen zijn here to stay. Zo lanceerde Google vorige week de meest recente: Gemini.

AI als aanjager
We schreven al eerder dat we het als mens zeker afleggen tegen de snelheid waarmee een ‘robot-collega’ teksten kan produceren. Handig ja, het bespaart kostbare tijd en helpt je op weg met een blogpost of artikel. Nooit meer een leeg scherm dus, en dat klinkt velen vast als muziek in de oren. Of het per definitie betere content is? Wij zijn nog niet overtuigd. Misschien dat Gemini ons andere inzichten gaat brengen.

Storytelling
Er is namelijk iets waar veel behoefte aan is. En dat is authenticiteit, aan (opr)echte verhalen. Storytelling dus. Daarmee maak je als bedrijf het verschil. Een tool als ChatGPT kan die persoonlijke verhalen niet voor je ophalen. Daarvoor is menselijke bemoeienis nodig. Dat moet je dus zelf doen. Je wordt bovendien sneller gezien als autoriteit binnen je vakgebied als je met regelmaat jouw unieke verhaal deelt waarin zowel inhoudelijke kennis als persoonlijkheid is terug te lezen. Bastiaan Vercouteren van Blogkracht Academie maakte een authenticiteitsmatrix die het wat ons betreft heel treffend verbeeldt (zie hieronder).

Kies voor een relevante, unieke invalshoek om op te vallen in de overvolle mailboxen van redacties en journalisten. Doe dat bij je inhoudelijke artikel, klantcase en zelfs je persbericht. Niemand zit te wachten op 13 in een dozijn verhalen. Wees creatief en origineel. Blijf bij je eigen verhaal, vertel wat jou uniek maakt.