Sinds de introductie van ChatGPT begin december, is menigeen in de ban van deze nieuwe virtuele AI-assistent die in staat blijkt om – op basis van templates en instructies – een tekst te schrijven over elk willekeuring onderwerp. En eerlijk is eerlijk, ook wij zijn best onder de indruk.

Of de AI-tool ChatGPT het PR-vak bedreigt? Het is lastig te voorspellen. Misschien dat bedrijven in de toekomst minder een beroep gaan doen op creatieve geesten als tekstschrijvers en PR-specialisten. We leggen het als mens zeker af tegen de snelheid waarmee een ‘robot-collega’ teksten kan produceren. Handig ja, maar of het per definitie beter is valt te bezien. Tests hebben al laten zien dat verzamelde informatie feitelijk niet altijd kloppend is en ook aanpassingen qua opbouw en context én controles op stijl en spelling lijken verstandig.

Maar bovenal adviseert een AI-tool niet hoe je PR het best strategisch kan inzetten. Een lijst met vaktijdschriften kan het misschien in de toekomst heel eenvoudig voor je samenstellen, maar het Nederlandse medialandschap kent het niet. En persoonlijk, proactief contact met journalisten, dat onderhoudt het evenmin. Juist hier zit de meerwaarde van ons bureau. Daar kan geen AI-tool tegenop. We blijven het volgen.