Tijdens PegaWorld® iNspire 2021 op 4 mei jl. lanceerde Pegasystems nieuwe low-code mogelijkheden in het Pega Platform™. Hierdoor kunnen zowel professionele als citizen developers eenvoudig moderne gebruikersinterfaces (UI’s) voor hun apps ontwerpen. De verbeterde front-end ontwerpfuncties gecombineerd met de back-end verwerkingsmogelijkheden, zorgen ervoor dat elke gebruiker een completere digitale ervaring kan creëren vanaf één low-code platform.

Business professionals met weinig IT-kennis ontwikkelen steeds vaker zelf apps met behulp van low-code. Toch doen ze voor een strakke gebruikersinterface nog vaak een beroep op professionele ontwerpers en front-end ontwikkelaars. Low-code is met name geschikt voor het modelleren van de back-end processen die bepalen hoe apps werken. Hoewel de front-end interfaces van deze apps op zich toereikend zijn, bieden ze vaak niet de geavanceerde en intuïtieve beleving die eindgebruikers verwachten. Zowel in de back-end als front-end is daarom low-code nodig, zodat iedereen apps kan ontwikkelen met een modern UX-design voor klanten en medewerkers.

De nieuwe Pega Platform-mogelijkheden combineren Pega’s krachtige app-authoring-mogelijkheden met kant-en-klare UX-best practices. Dankzij de nieuwe UI-architectuur, verbeterde ontwerpmogelijkheden en open API’s kunnen gebruikers hun app zowel configureren als ontwerpen op hetzelfde gebruiksvriendelijke low-code platform. Ingebouwde industriestandaarden helpen front-end ontwikkelaars om nieuwe UX’s gemakkelijk in hun bestaande front-ends te integreren. Het resultaat: zeer snelle en efficiënte interfaces die er strak uitzien en prettig zijn in het gebruik.

De belangrijkste voordelen zijn:

  • Snellere en efficiëntere app interfaces – Applicaties die binnen de Pega-omgeving zijn ontwikkeld, kunnen nu tot drie keer sneller presteren dankzij de nieuwe React-gebaseerde versie van het Pega Cosmos ™ Design System. Met een ‘single-page application’-aanpak vermindert Pega de payload met 75%. Dit betekent dat er minder code heen en weer wordt gestuurd bij interactie met de app. Naast de sterk verbeterde snelheid, zijn er ook nieuwe templates beschikbaar waarmee ontwikkelaars efficiënter en nauwkeuriger kunnen werken. Dit zorgt voor minder fouten bij de eindgebruiker, minder muisbewegingen en worden er meer taken volledig afgerond. Het resultaat: productievere medewerkers en meer tevreden klanten.
  • Gemakkelijker te gebruiken low-code ontwerpmogelijkheden – Het UI-ontwerp is minder ingewikkeld, waardoor ook niet-technische gebruikers eenvoudiger strak vormgegeven app-interfaces kunnen bouwen. App Studio bevat een uitgebreide bibliotheek met herbruikbare ontwerpsjablonen. Gebruikers kunnen zich hierdoor volledig richten op het modelleren en configureren van de applicatie. De ideale lay-out van het ontwerp wordt tijdens het bouwen intuïtief gekozen. Elementen van de interface die met de branding van de organisatie te maken hebben kunnen worden aangepast. Gebruikers hoeven dit soort richtlijnen maar één keer in te stellen voor de hele app.
  • Contextbewuste API’s die dynamisch worden bijgewerkt als processen veranderen – De verbeterde Pega Digital Experience (DX) APIs zijn niet statisch, maar passen automatisch de aangesloten front-end interfaces aan wanneer er wijzigingen worden aangebracht in het kern back-end proces. Dit alles zonder enige code te herschrijven. Als een bank bijvoorbeeld Pega gebruikt om een bestaand aanvraagproces voor een lening bij te werken met een nieuw dataveld, is het nieuwe veld dankzij Pega DX API ook meteen zichtbaar in alle gelinkte kanalen, zoals de web- of mobiele interface. Front-end ontwerpers hoeven niet meer bij elke wijziging in het back-end proces de front-end interfaces te hercoderen. Dit levert een enorme tijdsbesparing op. Met de Center-out™ bedrijfsarchitectuur van Pega kunnen klanten makkelijk schakelen tussen kanalen met Pega’s decisioning, automatisering en casemanagement zodat elke interactie persoonlijk en effectief is.

“Deze nieuwe functies in het Pega Platform zijn een belangrijke stap in de low-code appontwikkeling”, aldus Kerim Akgonul, chief product officer, Pegasystems. “Voor het eerst kunnen organisaties low code gebruiken om niet alleen solide procesautomatiseringsapps te bouwen, maar ook om hun eigen ontwikkelde apps eenvoudig te voorzien van strakke gebruikersinterfaces. Allemaal met één en dezelfde tool. Organisaties kunnen hierdoor meer richten op hun bedrijfsresultaten, in plaats van op het bouwen van apps.”

Beschikbaarheid
De nieuwe design en ontwikkelmogelijkheden binnen Pega Platform zijn evenals alle andere updates van Pega Infinity 8.6 vanaf einde Q2 beschikbaar voor eindgebruikers. Kijk voor meer informatie op: www.pega.com/products/platform/ux.

PegaWorld iNspire gemist? Bekijk de replays via: www.pegaworld.com