Zircon Corporation, wereldwijde producent van scan- en detectieoplossingen voor balken (balkzoekers), metaaldetectors en elektrascanners, introduceert de nieuwste technologie voor wand- en vloerscanning op de Europese markt: de SuperScan® K2 en K4 balkzoekers. De geavanceerde ingebouwde Target Control® (TC™)-technologie zorgt ervoor dat gebruikers er zeker van kunnen zijn dat ze altijd houten balken detecteren en niet meer onverhoopt stuiten op metaal, plastic, bedrading en PEX-leidingen.

Klassieke balkzoekers kunnen een enkele keer toch vals positief aangeven bij detectie van onbekende objecten. Dit komt soms voor met balkzoekers die in een constante ‘deepscan’ of overgevoelige modus staan. Onbekende objecten worden dan ten onrechte aangeduid als houten balk, terwijl het apparaat eigenlijk een ander object detecteert en dit brengt meer risico’s en ongemak voor bouwprofessionals en doe-het-zelvers met zich mee.

De nieuwe Zircon SuperScan K2 en K4 balkzoekers zijn uitgerust met meerdere sensoren die de meetgegevens streamen en gelijktijdig controleren. In combinatie met intelligentie features zoals innovatieve filtering- en controlefunctionaliteiten zorgt dit voor een uiterst betrouwbaar meetresultaat. Dankzij de juiste gevoeligheidsinstelling kunnen gebruikers erop vertrouwen dat er daadwerkelijk een houten balk is gedetecteerd. Dit verhoogt de veiligheid van bouwklussen en -projecten en zorgt er tegelijkertijd voor dat werkzaamheden veel efficiënter en sneller kunnen worden uitgevoerd.

“Dankzij de verfijndere ingebouwde Target Control technologie kan de gebruiker nog sneller de delen vinden waarin veilig kan worden geboord en gezaagd. Door met het apparaat verticaal op en neer te bewegen zijn metalen schroeven, spijkers en aan de houten balk bevestigde beschermplaten te lokaliseren – ervan uitgaande dat de beschermplaten op de juiste manier over sanitair en elektra zijn geïnstalleerd – en is duidelijk welke stukken vermeden moeten worden”, aldus Fred de Haas, verantwoordelijk voor alle Zircon salesactiviteiten en business development in Europa.

SuperScan K2 balkzoeker
De geavanceerde K2 balkzoeker is een veelzijdig betaalbaar instapmodel, geoptimaliseerd voor gipsplaten binnenshuis. Het apparaat heeft Target Control™ en twee scanstanden: StudScan en DeepScan. StudScan detecteert zowel houten balken als metalen delen tot 19 mm diep en DeepScan® is voor het scannen van meerlaagse oppervlakken zoals panelen en vloeren, tot 38 mm diep.

SuperScan K4 balkzoeker
De professionele K4 balkzoeker is naast Target Control™ uitgerust met vier scanstanden: DeepScan®, StudScan, Metal Scan en AC Scan. Alle standen zijn in te schakelen met één druk op de knop. Metal Scan detecteert ferro metaal – zoals staal – tot 75 mm diep, en non-ferro metaal – zoals koperen pijpen – tot 38 mm diep. Ook kunnen alle niet-metalen doelen, zoals houten balken, spijkerpatronen in zeer onregelmatige latten en gipswanden worden gedetecteerd. Hierdoor zijn indirect de onderliggende balken te lokaliseren. Deze functionaliteit is met name voor werkzaamheden in oudere huizen handig. Dankzij de AC Scan-modus kan spanningvoerende bedrading worden getraceerd.