Kort de bocht draait ’t bij PR om het opbouwen en onderhouden van relaties. Pak je dit goed aan, dan zorgt PR op termijn voor meer naamsbekendheid, meer zichtbaarheid en een sterkere reputatie. 4 tips zodat niets jou er nog van weerhoudt om nu echt te beginnen met PR.

  1. Begin ‘klein’ en lokaal

Nog nooit iets aan PR gedaan? Wees realistisch. Of je het nu leuk vindt of niet, het is aannemelijk dat een bericht over jouw bedrijf niet meteen al op de voorpagina van een landelijk dagblad prijkt. Journalisten kennen je naam en expertise simpelweg (nog) niet.

Ben je in de regio van waarde en actief? Benader dan zeker de lokale media. Die zijn een stuk toegankelijker en vaak nog waardevoller voor je business. Word de expert in je regio. Pak ook het (redactionele) podium dat vakmedia je bieden en deel daar je verhaal. Hun lezers zijn jouw klanten en prospects.

  1. Versterk je eigen kanalen

Met een nieuwsbrief en sociale media bouw je aan een trouwe fanbase van bestaande klanten, prospects en volgers. Maak er gebruik van. Een nieuw product, een topper in je team, een happy customer of een strategisch partnership. Spread the news. Het maakt je zichtbaar en ‘top of mind’.

  1. Bouw een stevig (pers)netwerk op

Zoek uit welke vakmedia relevant zijn en in welke titels mooie kansen liggen voor je bedrijf. Weet welke journalist je voor welk onderwerp moet hebben en onderhoud zeker ook persoonlijk contact. Begrijp hoe hij denkt en werkt en kies de juiste insteek als je ‘m benadert met een pitch. Lukraak mailen of persberichten spammen is geen goede PR en werkt eerder averechts. Een stevig persnetwerk opbouwen én onderhouden kost tijd en energie. Doe je het goed, dan is dat het meer dan waard.

  1. Gluren bij de buren

Kijk eens naar wat je concurrenten doen. Ter inspiratie welteverstaan; copy paste is niet de bedoeling, laat staan effectief. Waarover communiceren zij; verschijnen ze in specifieke media; welke insteek en haakjes gebruiken ze? Vertaal dit vervolgens naar je eigen business. Zo kom je zeker weten op ideeën om PR ook voor jou te laten werken. Succes!