Zircon Corporation is producent en leverancier van elektronische scan- en detectieoplossingen voor balken (balkzoekers), metaaldetectors en elektrascanners. Begin dit jaar zijn er twee nieuwe metaaldetectors toegevoegd aan de productreeks: de MetalliScanner™ MT 7 en MT X. Beide apparaten lokaliseren snel en eenvoudig metaalbewapening in huizen, bedrijfspanden en industriële constructies. De Bouwbeurs 2019 van 4-8 februari 2019 in Jaarbeurs Utrecht is het decor van de eerste productdemo’s.

Op de website van Aannemersvak – het vakblad binnen de bouwbranche over ontwikkelingen op het gebied van bedrijfsvoering, bouwtechniek en de uitvoerende bouwpraktijk – werd onlangs al aandacht besteed aan deze nieuwste aanwinsten.

MetalliScanner™ MT X
De MetalliScanner™ MT X metaalzoeker lokaliseert metaal geplaatst in strakke rasterpatronen in huizen, bedrijfspanden en industriële bouw. MT X is gekalibreerd om betonijzer tot een diepte van 10 cm te vinden. Er zijn twee scanmogelijkheden: de normale scan voor ondiepe bewapening geplaatst in strakke rasterpatronen en DeepScan® voor diepere stukken pijp of bewapening.

Voordelen van het apparaat zijn het handzame, draagbare formaat, de eenvoudige kalibratie en krachtige scanmogelijkheden. Dit maakt de MT X geschikt voor een breed scala aan toepassingen – van doe-het-zelfwerkzaamheden tot grotere bouwprojecten. Het apparaat is bovendien water- en stofbestendig en heeft een groot verlicht display dat zelfs bij direct zonlicht makkelijk af te lezen is (transflective). Door middel van een audiotoon wordt de locatie van het metaal aangegeven.

De MT X werkt op batterijen. Een ingebouwde indicator geeft een waarschuwing wanneer de batterijsterkte te laag is. Via een geïntegreerd markeersysteem wordt de locatie van het doel geïdentificeerd. Dankzij de draaibare handgreepbevestiging (deze wordt meegeleverd) kan eenvoudig een groter muur- of vloeroppervlak worden onderzocht en hoeft het werk minder vaak te worden onderbroken. Ook een draagtas wordt meegeleverd.

MetalliScanner™ MT 7
De krachtige MetalliScanner MT 7 metaaldetector lokaliseert vóór het zagen of boren snel en eenvoudig betonijzer, buizen en ander metaal. Net als de MT X bespaart deze tool bespaart veel tijd en kosten, omdat het gis- en herstelwerk elimineert. Onnodige gaten en kostbare afgebroken boren of zaagbladen behoren tot het verleden.

Ook de MT 7 heeft een groot verlicht en makkelijk af te lezen display. Het display geeft de doeldiepte van het metaal aan en welk soort metaal is gevonden (ferro of non-ferro). Er is af te lezen of men zich naar het doel toe of juist ervanaf beweegt.

Er zijn twee scanmogelijkheden en tot 15 cm diepte kunnen metaalbewapening en koperen buizen (13 mm dikte) worden vastgesteld. Ook bij de MT 7 wordt door middel van een audiotoon de locatie van het metaal aangegeven en geeft de ingebouwde indicator een waarschuwing als de batterijsterkte te laag is. De MT 7 is water- en stofbestendig. Zowel een draaibare handgreepbevestiging als een draagtas waarin het gereedschap kan worden opgeruimd, wordt meegeleverd.

De MT 7 kan tevens afstanden tussen spijkers in een dak meten. Ook is het mogelijk om conform bouwschriften spijkers en nieten in balken achter gipswanden en gepleisterde muren op te sporen.

“Het voordeel van de MetalliScanner-tools is dat ze optimale scancapaciteit bieden aan zowel doe-het-zelvers als bouwprofessionals. De tools zijn praktisch in gebruik door het handzame formaat en dus makkelijk mee te nemen naar grote en kleine bouwprojecten. Beide oplossingen zijn al verkrijgbaar in Nederland. Voor iedereen die boorwerkzaamheden verricht en flink wil besparen op tijd en kosten zijn dit de tools bij uitstek”, aldus Fred de Haas, Regional Sales Agent België, Duitsland en Nederland van Zircon.