Meer duidelijkheid in low-code
RPA (Robotic Process Automation) is met name heel geschikt om met quick wins bestaande bedrijfsprocessen te optimaliseren. Niet in de laatste plaats omdat het bij de IT-afdeling de druk van de ketel haalt. Toch is standalone RPA op zijn retour nu business en IT meer dan ooit samenwerken aan een bredere transformatie. We zien in 2023 de RPA-markt dan ook verschuiven van een op zichzelf staande automatiseringstool naar een lange termijnstrategie waarmee je digitale transformatiedoelen kan behalen op basis van snelle, pure-play low-code-mogelijkheden.

IT-afdeling pakt verantwoordelijkheid terug bij low-code ontwikkeling
Risico’s worden steeds groter en voor bedrijven is het belangrijk te weten wat hun software doet en hoe mensen deze gebruiken. Hoewel je met low-code snel en eenvoudig zakelijke applicaties kan ontwikkelen en implementeren, kleven er ook risico’s aan het ontwikkelen van applicaties buiten de IT-afdeling om. Komend jaar groeit de vraag naar zakelijke (enterprise-grade) low-code tools en regelgeving om de risico’s zo klein mogelijk te houden. Ook neemt de IT-afdeling proactief de leiding in het installeren en beheren van low-code-tools om schaduw-IT te minimaliseren. Hiermee wordt 2023 het jaar waarin de verantwoordelijkheid voor low-code ontwikkeling weer terugkomt bij de IT-afdeling.

Low-code faciliteert de API-economie
Gestuwd door de complexiteit van onze hyperverbonden wereld rijzen apps en softwareoplossingen als paddenstoelen uit de grond. Toch moeten organisaties niet in één keer volledig overstappen op low-code. Patchwork procedures zorgen voor silo’s en juist dat zouden organisaties achter zich moeten laten. In 2023 kiezen bedrijven steeds meer voor een hybride aanpak waarbij low- en high-code worden gecombineerd dankzij de kracht van API’s. In opkomst zijn API’s waarmee organisaties componenten met weinig code kunnen inbedden in hun op maat ontworpen applicaties. Meer apps worden hybride, zoals low code onboarding-en servicetrajecten die naadloos draaien binnen websites die zijn gebouwd met traditionele coderingstools.

Organisaties op zoek naar duurzame low-code
Veel apps worden ontwikkeld voor één specifiek doel en na gebruik weggegooid, maar daar komt verandering in. 2023 wordt het jaar van duurzame low-code: bedrijven gaan maximaal inzetten op hergebruik en gaan herbruikbare bedrijfsassets ontwikkelen die gezamenlijk bijdragen aan innovatie. Speciaal gebouwde low-code-platforms vormen in 2023 de basis van applicatieontwikkeling. Deze worden op de juiste manier beheerd, kunnen samenwerken en vormen de weg naar een low-code cultuur.

De opkomst van slimme low code
We zien in 2023 slimmere low-code verschijnen. Het wordt verrijkt met AI en daarmee waardevoller en veiliger dan ooit. In 2023 kunnen alle gebruikers profiteren van AI-verrijkte low-code om processen te optimaliseren, de efficiëntie te verhogen en besluitvorming te verbeteren.

Low code betekent het einde van RPA
Nu steeds meer mensen de beperkingen van RPA inzien, vlakt de groei van de RPA-markt af. Waar RPA voorheen een alles-in-één oplossing was voor het automatiseren van kritieke delen van de organisatie, is het nu een pleister waarmee een gebroken proces wordt hersteld.

“Organisaties moeten low code gaan zien als strategische visie die hen helpt kritieke bedrijfsprocessen te optimaliseren en te transformeren en uiteindelijk te zorgen voor hyperautomatisering en innovatie binnen het hele bedrijfsecosysteem. Laat 2023 voor bedrijven een wake-up call zijn”, aldus Francis Carden, VP, Digital Automation and Robotics bij Pegasystems.