Apeldoorn/Krefeld, 11 januari 2021 – Het Duitse RITHCO Papertech GmbH en het Nederlandse HedraTech Int. introduceren de gepatenteerde Airjec® op de Nederlandse markt. Deze hydrodynamische luchtgenerator produceert op innovatieve wijze micro-luchtbellen in een vloeistofstroom. Airjec is geschikt voor flotatietechnieken (DAF) en het ontinkten van gerecycled papierstof. Andere toepassingsgebieden zijn waterzuivering binnen industriële productieomgevingen en voedselverwerkingsindustrie, maar ook gemeentelijke rioolwaterzuivering. Optimale beluchting zorgt ervoor dat onzuiverheden in water zich hechten aan de micro-luchtbellen en zo effectief en eenvoudig uit de vloeistof zijn te scheiden. In tegenstelling tot de bestaande lucht-waterreactor, is de Airjec® een energiezuinig en kostenbesparend alternatief voor flotatietechnieken.

Werking en toepassing
De Airjec® genereert direct onder druk, een mix van kleinere en grotere luchtbellen in de influent. Hierdoor wordt een lucht-waterreactor of bruisbuis overgeslagen. De mix van kleine en grotere belletjes werkt effectief op vuildeeltjes van verschillende afmetingen. Eén van de grote voordelen is dat er geen gebruik wordt gemaakt van perslucht. Ook is er met de Airjec®, bij gebruik van een lucht-waterreactor, geen effluent water nodig en geeft de flotatie-unit ongeveer 15–20% meer opbrengst.

Stabiel proces
De Airjec® zorgt voor een zeer stabiel proces en heeft een zeer lange levensduur met weinig onderhoud, omdat er geen bewegende delen zijn. Als tijdens het proces chemicaliën worden toegevoegd, kan de Airjec® deze zonder verdunning optimaal mengen in de influent. De relatief kleine Airjec® kan eenvoudig in een bestaande leiding worden geplaatst.

Andreas Ritter, directeur RITHCO, kijkt uit naar de samenwerking: “Overal waar lucht en water gemengd moeten worden, is de Airjec® een effectieve en duurzame oplossing. Met HedraTech heeft RITHCO een sterke partner gevonden voor de introductie van deze innovatieve luchtgenerator op de Nederlandse markt. Zo kunnen we onze marktpositie binnen Europa nog verder verstevigen.”

Volgens Gerrit Schepers, directeur en oprichter van HedraTech, biedt de Airjec® toegevoegde waarde voor de Nederlandse markt ten opzichte van bestaande methoden. “In deze tijden van duurzamer ondernemen, energiebesparing en de noodzaak tot energietransitie kan dit apparaat zorgen voor een verlaging van de bedrijfskosten. Juist de eenvoud van de Airjec biedt op het gebied van duurzaamheid enorme voordelen, zoals een aanzienlijke energiebesparing en efficiencyverhoging.”