Onderzoek geeft inzicht in ernstige gebreken en gemiddelde leeftijd van voertuigen per Nederlandse provincie
De conditie van het Nederlandse wagenpark is van groot belang voor de verkeersveiligheid en de duurzaamheid van voertuigen. Ernstige storingen en mechanische defecten kunnen niet alleen bestuurders in gevaar brengen. Het leidt ook tot hoge reparatiekosten als ze niet tijdig worden opgespoord. Carly, expert in geconnecteerde autodiagnose, maakt de resultaten bekend van een tweedelige studie*. Het eerste deel analyseert de ernstige gebreken per Nederlandse provincie op basis van diagnosegegevens van 140.000 actieve Carly-gebruikers in Nederland. Het tweede deel onderzoekt de gemiddelde leeftijd van het wagenpark aan de hand van een analyse van data van 3,5 miljoen Carly gebruikers wereldwijd. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat verschillende omgevings-, infrastructurele en economische factoren een grote rol spelen.
Waar komen de meeste ernstige defecten voor?
Het percentage voertuigen met minstens één ernstig defect kan op basis van de onderzoeksgegevens per regio als volgt worden gerangschikt:
- Noord-Holland 72%;
- Zuid-Holland 71%;
- Utrecht 70%;
- Gelderland 69%;
- Friesland 68%;
- Groningen 68%;
- Noord-Brabant 67%;
- Overijssel 67%;
- Drenthe 66%;
- Flevoland 64%;
- Limburg 64%;
- Zeeland 61%.
“Het percentage ernstige of zeer ernstige gebreken bij een autodiagnose verschilt per provincie. Verschillende factoren zijn hierop van invloed zoals het klimaat en het onderhoudsgedrag van bestuurders. Toch zijn dit niet per se de enige factoren. Meerdere elementen kunnen deze regionale verschillen verklaren”, aldus Marc Eckerlen, Benelux-vertegenwoordiger van Carly.
Weersomstandigheden
Het Nederlandse klimaat – met veel regen, aanhoudende vochtigheid, zeewind en winterse vorst – versnelt de slijtage van auto’s door corrosie, slijtage van de remmen en elektrische storingen. In kustprovincies zoals Noord-Holland en Zuid-Holland, waar meer dan 70% van de voertuigen minstens één ernstig defect heeft, speelt de zoute zeelucht een grote rol. In combinatie met sterke wind en vochtigheid zorgt dit voor versnelde corrosie van onderdelen, vooral bij auto’s die buiten geparkeerd staan.
Hoewel de winters in Nederland relatief mild zijn qua vorst, vormt vochtigheid een extra belasting voor accu’s, elektronische systemen en kwetsbare onderdelen zoals remmen of motormanagementsystemen. Tot slot versterken wisselende vorst- en dooicycli, samen met strooizout, de corrosie en kunnen ze schade toebrengen aan remsystemen en het chassis.
Verkeers- en rijomstandigheden
In grootstedelijke gebieden leidt druk verkeer tot snellere slijtage van vele mechanische onderdelen. In Amsterdam, Utrecht en Rotterdam, waar respectievelijk 72%, 70% en 71% van de voertuigen minstens één kritiek defect vertoonde, zorgt het drukke verkeer, voor een schokkerige rijstijl met veel remmen, stoppen en opnieuw optrekken. Vooral in 30 km/u-zones die steeds meer de norm worden (80% van de straten in Amsterdam sinds 2023).
Remmen, koppeling, versnellingsbak en motor worden hierdoor zwaar belast. Vooral dieselmotoren die bij lage snelheid moeilijk op temperatuur komen, raken sneller vervuild (met name EGR-kleppen en roetfilters). Een lage maar onregelmatige snelheid kan langdurig stationair draaien veroorzaken, wat leidt tot vervuiling bij moderne motoren die geoptimaliseerd zijn voor een stabiel toerental.
Onderhoudsgewoonten en intensief gebruik in landelijke regio’s
In landelijke gebieden zoals de provincies Friesland, Drenthe of Overijssel, zijn bewoners sterk afhankelijk van hun auto. Auto-eigenaren in deze regio’s pakken vaker de auto en maken vaak langere ritten. Ze houden hun auto ook langer – uit gewoonte of om financiële redenen. Regelmatig onderhoud wordt soms gezien als een vermijdbare kostenpost, vooral bij oudere voertuigen. Dit verhoogt het risico op kritieke gebreken, zeker als preventieve controles worden uitgesteld.
Ondanks een relatief jong wagenpark in Nederland, rijdt een aanzienlijk aantal bestuurders nog steeds met oudere of tweedehands voertuigen, wat het risico op ernstige defecten verhoogt – vooral bij intensief gebruik.
Andere factoren
Sociaal-economische verschillen
Hoewel het welvaartsniveau in Nederland hoog is, kunnen regionale verschillen de frequentie van onderhoud beïnvloeden. Sommige bestuurders stellen reparaties uit of kiezen voor tijdelijke oplossingen, wat de kans op kritieke defecten vergroot.
Regionale autogewoonten
Regelmatig onderhoud wordt niet overal als vanzelfsprekend gezien, zeker niet bij oudere voertuigen. De onderhoudscultuur verschilt per regio. In sommige gebieden kiest men voor structurele controles en preventief onderhoud, terwijl elders een meer pragmatische houding heerst – ingrijpen gebeurt pas bij zichtbare problemen. Die laatste aanpak verhoogt het risico op ernstige gebreken, zeker als preventieve controles worden uitgesteld.
Type gebruik
Stedelijk gebruik (korte ritten, veel stoppen) zoals in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht belast auto’s anders dan landelijk of snelweggebruik (lange ritten, hogere belasting). Dit veroorzaakt extra slijtage aan auto-onderdelen. In landelijke provincies zoals Friesland of Zeeland zijn de ritten vaak langer en regelmatiger, maar deze worden vaak gemaakt met oudere of bedrijfsvoertuigen, die ook onder zwaardere omstandigheden rijden.
Aandeel elektrische voertuigen
Hoewel het aantal elektrische voertuigen groeit, bestaat een groot deel van het wagenpark nog uit dieselauto’s. Deze zijn gevoeliger voor vervuiling in stadsverkeer wat deels verklaart waarom defecten daar vaker voorkomen.
Impact bouwjaar op ernstige defecten
Het percentage ernstige defecten per bouwjaar kan op basis van de onderzoeksgegevens als volgt uiteen worden gezet:
• 1999 en ouder 72%;
• 2000–2009 65–70%;
• 2010–2015 60–63%;
• 2016–2024 48–57%.
Dankzij technologische vooruitgang en strengere veiligheidsnormen zijn moderne voertuigen betrouwbaarder en minder gevoelig voor defecten. Toch blijkt uit de onderzoeksresultaten dat ook voertuigen van ná 2020 nog in meer dan 50% van de gevallen minstens één ernstig defect vertonen.
Hoe valt dit te verklaren?
De samenstelling van het wagenpark blijft een bepalende factor, ook in Nederland. Ondanks een relatief stabiele gemiddelde leeftijd van voertuigen, blijven veel mensen met oudere wagens rijden – vaak om economische of praktische redenen. Deze oudere voertuigen zijn statistisch gezien gevoeliger voor defecten. Technologische vooruitgang alleen volstaat dus niet: zonder regelmatig onderhoud blijven ernstige defecten een reëel risico, in alle regio’s.
“Deze resultaten onderstrepen het belang van regelmatig onderhoud om dure reparaties en veiligheidsrisico’s te voorkomen. Met Carly’s OBD-adapter kunnen bestuurders vroegtijdig kritieke foutcodes opsporen en ingrijpen vóór het probleem erger wordt. Dankzij een nauwkeurige diagnose via de smartphone kunnen zij anticiperen op reparaties en de levensduur van hun auto verlengen“, aldus Eckerlen.
Over het onderzoek*
Onderzoeksperiode: gegevens verzameld en geanalyseerd over het volledige jaar 2024 (januari–december)
- Steekproef:
- Ernstige gebreken: analyse van diagnoses van 140.000 actieve Carly-gebruikers in Nederland
- Leeftijd wagenpark: wereldwijde analyse van 3,5 miljoen Carly-gebruikers
- Technologie: Geavanceerde Carly-diagnose – diagnostische functie via OBD-adapter